back

Turner Contemporary

David Chipperfield Architects specified seamless StoSilent Panel acoustic ceilings at the world-class Turner Contemporary art museum in Margate, Kent. This helped to create an atmosphere of tranquility along with the natural lighting and seafront views that inspired JMW Turner's work over a century ago.

The StoSilent Panel A-Tec Alu acoustic ceiling system installed within the Clore Learning Studio minimises visitor noise and sound reverberation. The acoustic systems were sprayed with StoSilent Superfine, providing a seamless finish that perfectly complements the Turner Contemporary's crisp design. The smooth StoSilent Top finish was used for the acoustic ceilings in the cafeteria.

The work was carried out by David Andrews Construction Ltd. Contractor Terry Matthews explains: "The effects of adding acoustics are very noticeable indeed. The StoSilent A-Tec Alu Panels are far better than a simple plasterboard ceiling as the result is an aesthetically pleasing and seamless finish."

Neil Brownlie, Sto Product Manager for Acoustics, added: "We are very pleased to be involved with the Turner Contemporary. The feedback from the visitors has been incredible. The reverberation time within the Clore learning Studio was under 1 second. This compared favourably with over 3 seconds in the other galleries of equal size and shape where no Sto ceilings were installed. The public instantly notice the difference that our acoustic ceilings make to the quality of their visit."

The Turner Contemporary is named after the famous painter JMW Turner who often visited the seafront in Margate for artistic inspiration. The Clore Learning Studio facilitates the 'We are Curious' learning programme which offers schools a unique approach to learning within a gallery. The StoSilent Panel seamless acoustic ceilings help to create the perfect environment for learning and creativity.